DIY schilderen? 10 tips om het gemakkelijker te maken

Je huis schilderen kan een ontmoedigende taak zijn, met alle details die gedaan moeten worden. Je wilt dat het er professioneel uitziet, maar hebt geen budget voor een dure schilder. Maak je geen zorgen! Je kunt het zelf doen en er toch voor zorgen dat je huis er geweldig uitziet. Hier zijn 10 tips om je te helpen.

  1. Planning

Begin met een plan. Voordat je de kwast aan de muur zet, bedenk welke kleuren je in elke kamer wilt en hoe ze in het hele huis zullen samenwerken. Houd rekening met factoren als waar het natuurlijke licht vandaan komt en hoeveel ruimte je in elke kamer hebt. Het is ook belangrijk om te bedenken welke meubels in elke kamer zullen staan en het kleurenpalet daarvan, zodat je muren niet botsen met de omgeving of andersom.

  1. Kies je afwerking

Kies een afwerkingstype dat werkt voor je project. Er zijn verschillende soorten verfafwerking beschikbaar, van mat tot glanzend, maar de ene kan beter werken dan de andere, afhankelijk van het oppervlak dat je gaat schilderen en waar het zich in huis bevindt (badkamers vereisen bijvoorbeeld een meer vochtbestendige afwerking). Door een verf van hoge kwaliteit te kiezen die aan je behoeften voldoet, kun je een lange levensduur en duurzaamheid van je project garanderen – en tijd besparen bij het overschilderen later!

  1. Maak je muur schoon

Neem de tijd om je voor te bereiden voordat het schilderen begint. Zorg ervoor dat alle oppervlakken schoon zijn voordat je aan een schilderproject begint – dit houdt in dat je muren en plinten afneemt met een vochtige doek, gaten of deuken opvult met spack of stopverf, ruwe plekken schuurt tot ze glad zijn, en indien nodig grondverf aanbrengt (vooral als je van kleur verandert). Deze extra stap kan ervoor zorgen dat de verf goed hecht en zich gelijkmatig over het te schilderen gebied verdeelt.

  1. Bescherming 

Bescherm jezelf tijdens het schilderen met handschoenen, een veiligheidsbril, lange broek/hemdsmouwen (om huidcontact te voorkomen) en schoenen met gesloten tenen (om uitglijden te voorkomen). Verfdampen kunnen ook de ogen irriteren en duizeligheid veroorzaken; gebruik zo mogelijk ventilatoren of open ramen om de lucht te laten circuleren voor ventilatiedoeleinden als je binnen of in gesloten ruimtes zoals kelders of zolders werkt.

  1. Plan droogtijd in

Volg de instructies op de etiketten voor droog- en uithardingstijden voordat je meubels terugplaatst in pas geverfde kamers/gedeelten van het huis of natte verfplekken bijwerkt/aanraakt nadat er geschilderd is – sommige verven hebben een langere droogtijd nodig dan andere voordat ze een optimale hardheid bereiken, waarmee je rekening moet houden bij het plannen van projecten rond het huis! Dit kan mogelijke schade helpen voorkomen door voorwerpen te vroeg weer in pas geverfde delen van het huis te brengen (wat problemen kan veroorzaken zoals vlekken door contact tussen natte verfoppervlakken + voorwerpen).

  1. Bescherming van vloeren, sierlijsten, etc.

Gebruik waar nodig schilderstape en krantenpapier rond de randen van muren en sierlijsten/basisschermen – dit helpt om aangrenzende oppervlakken te beschermen tegen toevallige druppels/morstjes tijdens het schilderen, die anders kunnen leiden tot rommel die naderhand moet worden opgeruimd! Overweeg bovendien het gebruik van doeken onder ladders of ander gereedschap dat tijdens schilderwerkzaamheden wordt gebruikt, zodat deze niet per ongeluk zelf met verf bespat raken! Gebruik bovendien stucloper om je vloer te beschermen. Stucloper kun je gemakkelijk in banen leggen en met tape aan elkaar plakken, zodat er tijdens het verven geen stukken vloer open komen te liggen. 

  1. Investeer in goed materiaal

Gebruik kwaliteitskwasten en -rollers die speciaal zijn ontworpen voor olie- of latexverf – deze zijn gemaakt van andere materialen dan gewone kwasten, die na verloop van tijd niet goed bestand zijn tegen bepaalde soorten verf, dus investeren in goed gereedschap zorgt ervoor dat de klus zonder verrassingen wordt geklaard! Bewaar ongebruikte penselen bovendien goed afgesloten in hun oorspronkelijke verpakking tot ze weer gebruikt kunnen worden, zodat ze tot die tijd zacht en buigzaam blijven (anders kunnen ze door uitdroging verstijven en onbruikbaar worden).

  1. Neem je tijd en werk het netjes af

Kies kleine stukjes tegelijk bij het schilderen van grote muren – het is altijd beter om het rustig aan te doen in plaats van je erdoorheen te haasten, omdat er gemakkelijker fouten kunnen ontstaan als je probeert je snel door hele kamers te haasten in plaats van ze eerst in hanteerbare stukjes te verdelen! Probeer bovendien de taken niet te veel op te splitsen, want dit kan ertoe leiden dat je overweldigd raakt + overweldigde mensen hebben de neiging hun taken niet naar tevredenheid te voltooien door een gebrek aan focus en concentratie bij het aanpakken van grotere projecten zoals deze hier vandaag! Zoek dus een evenwicht tussen deze twee uitersten en behoud toch een goede voortgang – kleine stapjes voorwaarts leiden uiteindelijk tot grote sprongen voorwaarts naar de eindstreep die eindgebruikers uiteindelijk bereiken bij het ondernemen van dergelijke projecten aan bestuurstafels in het hele land!

  1. Zorg goed voor je materiaal

Reinig penselen grondig na afronding van elke sectie waaraan je hebt gewerkt – dit helpt om de haren zacht en buigzaam te houden in plaats van hard en broos te worden door uitgedroogde stukjes die samengeklonterd zijn in de haren en die anders de resultaten van het gebruik van diezelfde instrumenten later in gevaar zouden kunnen brengen – plus het helpt om de integriteit van het uiterlijk van diezelfde instrumenten die tijdens het proces zelf zijn gebruikt ook te behouden, yayyyy : ).

  1. Pauze

Neem regelmatig pauzes gedurende de dag – dit geeft je lichaam de kans om nieuwe energie op te doen zonder het risico te lopen dat je helemaal opbrandt als je probeert te veel in één keer aan te pakken Plus geeft ook de geest de kans om zijn energie opnieuw te richten op de volgende taak die op de juiste manier is toegewezen 🙂 !    Conclusie: Met deze 10 tips onder de knie ben je klaar om die doe-het-zelf schilderprojecten in je huis aan te pakken als een pro! Hoewel er geen garantie is dat alles elke keer perfect volgens plan zal verlopen (want laten we eerlijk zijn – er is altijd wel een soort van hik hier of daar!), zou het volgen van deze tips je een voorsprong moeten geven als het tijd is om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan met een kwast in de hand! Veel succes! Veel plezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *